BusinessDisneyEPCOTGeneralHistoryNewsThe ParksWalt Disney World

TRIVIA: How Well Do You Know Spaceship Earth?

Spaceship Earth debuted in Walt Disney World when EPCOT opened in October 1982. Its iconic geodesic shape has remained a symbol of the Park, housing a classic Disney dark ride populated by audio-animatronics and serving as the thesis for the theme Park.

But how well do you know the over-40-year-old attraction? In honor of the significant changes coming to EPCOT, we present ten questions about the popular omnimover ride.

1. How tall is the attraction?

epcot-disney-world
Credit: Disney

Answer: Spaceship Earth sits 180 feet high with a 165-foot diameter.

RELATED: TRIVIA: How Well Do You Know the Haunted Mansion?

2. What famous actress provides the voice for the narration?

epcot-spaceship-earth
Credit: Disney Tips

Answer: Dame Judi Dench is the ride’s current narrator.

3. What is the first audio-animatronic scene on the ride?

Epcot Spaceship Earth
Credit: DisneyTips

Answer: A scene of early human beings communicating with cave paintings.

RELATED: Changes Coming to EPCOT’s Spaceship Earth

4. AT&T, Siemens, or Samsung…which was never a ride sponsor?

epcot forever fireworks
Credit: Disney

Answer: Samsung has never had any affiliation with Spaceship Earth.

5. How many languages can you choose from at the beginning of the ride?

Spaceship Earth Scene
Credit: Disney

Answer: You can pick one of six languages.

6. What year was the Mickey Mouse wand ADDED to the top of the sphere?

mickey-topiary-flower-garden
Credit: Disney Tips

Answer: 1999 in celebration of the year 2000.

7. What year was the Mickey Mouse wand REMOVED from the top of the sphere?

Mickey on EPCOT Ball Waving
Credit: Disney

Answer: 2007.

8. Spaceship Earth was the first attraction to use the “smellitzer” scent distribution system. What scene was it used on?

MagicBand+ Spaceship Earth
Credit: Disney

Answer: The fall of Rome. The system was used to create the scent of smoke.

9. How many narrators have the ride had since its debut?

monorail
Credit: Disney

RELATED: Tiana Topiary Debuts at EPCOT Flower & Garden Festival

Answer: Four. In addition to the current version with Dame Judi Dench, there was Vic Perrin (original), Walter Cronkite, and Jeremy Irons.

10. There used to be an audio-animatronic scene of actors performing Oedipus Rex in Ancient Greek. What was it replaced with?

spaceship-earth-epcot
Credit: Disney

Answer: A scene in which a single audio-animatronic teaches mathematics to three sitting students.

RELATED: The Muppets Visit Spaceship Earth at EPCOT

Scoring

How’d you do?

0 – 3  Correct – There’s no shame in a score this bad. It means you have a life outside your Disney fandom…and that’s a good thing!

4 – 7 Correct – Not bad. You may need to plan a trip to EPCOT for a little refresh. Or at least watch some Youtube videos to learn more about the attraction.

8 – 10 Correct – Impressive. You must love EPCOT and Spaceship Earth. You have my sympathy over how much the Park has changed since 1982.

Steven Wilk

Steven has a complicated relationship with Disney. As a child, he visited Walt Disney World every few years with his family. But he never understood why kids his age (and older) were so scared of Snow White or Alien Encounter. He is a former participant of the Disney College Program (left early…long story), and he also previously worked in Children’s publishing, where he adapted multiple Disney movies and TV shows. He has many controversial opinions about Disney…like having a positive view of Michael Eisner, believing Return of the Jedi is superior to The Empire Strikes Back, and that Toy Story… More »
Back to top button