Menu

TRIVIA: How Well Do You Know the Haunted Mansion?

Haunted Mansion at the Magic Kingdom
Credit: Brittany DiCologero

The classic attraction debuted in Walt Disney World when the Magic Kingdom opened in October 1971. The idea for a haunted house attraction came from Walt Disney himself. However, he passed away before his actual vision could be realized. Nevertheless, Imagineers created the iconic dark ride after Walt’s passing, utilizing their skills and design talents to create what is today arguably the quintessential Disney ride.

RELATED: Disney Releases New Haunted Mansion Trailer

But how well do you foolish mortals know the Haunted Mansion? In honor of the 999 ghosts, let us present nine questions about the popular attraction.

1. What is the name of the famous song played throughout the ride?

haunted-mansion

Credit: V Mills

Answer: “Grim Grinning Ghosts,” by Buddy Baker and Xavier Atencio.

RELATED: First Looks at New Haunted Mansion Movie

2. What year did the original ride open at Disneyland in California?

haunted-mansion

Credit: Disney

Answer: It debuted at Disneyland in August 1969.

RELATED: Disney’s New Haunted Mansion Movie May Be Inappropriate for Children

3. How many portraits are in the Stretching Room?

haunted-mansion-disney

Credit: Disney Tips

Answer: There are four: the bearded man standing on dynamite, the young lady walking a tightrope over an alligator, the old woman sitting on a grave, and the man sitting on a second man, sitting on a third man in quicksand.

4. What themed land of the Magic Kingdom is the Haunted Mansion located in?

Disneyland Haunted Mansion Painting

Credit: Disney

Answer: It is located in Liberty Square.

5. How many hitchhiking ghosts are there?

disney-haunted-mansion

Credit: Disney

RELATED: Details on Tower of Terror Movie

Answer: There are three.

Haunted Mansion

Credit: Disney

6. What are the names of the hitchhiking ghosts?

The Hatbox Ghost in the Haunted Mansion at Disneyland Park

Credit: Disney

Answer: Although sometimes known as the Traveler, the Skeleton, and the Prisoner, they are named Phineas, Ezra, and Gus, respectively.

7. How many singing busts perform “Grim Grinning Ghosts” in the graveyard?

Haunted Mansion

Credit: Disney

Answer: There are five singing busts in the graveyard.

RELATED: Rides You Can Skip at Disney’s Magic Kingdom

8. What is the name of “The Black Widow Bride” who haunts the attic?

haunted-mansion-bride

Credit: Disney

Answer: Her name is Constance Hatchway.

9. The original voice of the Ghost Host was Paul Frees. What other Disney attractions did he lend his voice talents to?

stretching room disney haunted mansion

Credit: Disney

Answer: Pirates of the Caribbean, the former Adventure Thru Inner Space at Disneyland, and the original Great Moments with Mr. Lincoln.

RELATED: UPDATE: Bans Issued After Bloody Magic Kingdom Fight

Scoring

0 – 2  Correct – you’re probably overdue for a trip to Disney World.

3 – 5 Correct – Not bad. You may not NEED to book a trip to Disney to refresh just yet. Maybe in a year?

6 – 8 Correct – Impressive. Better than I would have scored if I hadn’t been writing the questions myself.

9 Correct – A perfect score? Hmm…I’m skeptical. Are you a Cast Member? Disney Tips employee? Disney Historian? Maybe next time, I’ll have to make the questions harder…

Well, however, you did; please join me in hoping the upcoming film does the classic attraction justice!

Haunted Mansion Poster

Credit: Disney

About Steven Wilk

Steven has a complicated relationship with Disney. As a child, he visited Walt Disney World every few years with his family. But he never understood why kids his age (and older) were so scared of Snow White or Alien Encounter. He is a former participant of the Disney College Program (left early…long story), and he also previously worked in Children’s publishing, where he adapted multiple Disney movies and TV shows. He has many controversial opinions about Disney…like having a positive view of Michael Eisner, believing Return of the Jedi is superior to The Empire Strikes Back, and that Toy Story Land and Galaxy’s Edge should have never been built (at least not at Hollywood Studios). Every year for the past two decades, Steven has visited either Walt Disney World, Disneyland, Aulani or went on a Disney Cruise. He’s happy to share any and all knowledge of the Disney destinations (and he likes using parenthesis a lot…as well as ellipses…)